# NTS Test for Police Constable

## Math MCQs for NTS Test

1. The average income of family of 6 members is Rs. 5000. The income of two of them is Rs. 12000. What is income of the remaining 3 persons?

a. Rs. 12000
b. Rs. 90000
c. Rs. 5000
d. Rs. 18000
Total income of the family = 6 * 5000 = 30000
Income of the three persons = 30000 -12000=18000 Answer 18000

2. The Average of x,y,z and 40 is 10 . What is Average of x,y, and z?

a. 10
b. 0
c. 2
d. 15

Answer is 0 (Zero). Your given  (x+y+z+40/4)=10 if we slove this we have x+y+z=0 so we get  ( x+y+z/3) = 0 .

3. If apple cost is 3 for 37 cents. Find the cost of  1 and 3/4 Daozen Apples?

a. 111 Cents
b. 159 Cents
c. 259 Cents
d. 211 Cents

Answer is 259 Cents. As we know 1 and 3/4 Dozen Apples means 1+3/4 which is 7/4 and 7/4 Dozen means 7/4 *12 (as we know 1 dozen contain 12 piece) so its means 21 apples. Solve this by ratios method:
37/3 = X / 21
X= (37*21)/3
X=259

4. A car that gets 15 miles per gallon of gasoline can travel 250 miles on a full tank. If the same car got 20 miles per gallon, how many miles could it travel on a full tank?

a. 300 Miles
b. 750 Miles
c. 333 and 1/3 Miles
d. 250 and 1/3 Miles

Answer is 333 and 1/3 Miles. Using ratios Method
X /250 = 20 /15
X=(20 * 250) / 15

5. Find the Arithmetic means  of 25.2 , 13.5 , 18.5 and 34.8.

a. 13
b. 23
c. 27
d. 5
Answer is 23 as ( 25.2 + 13.5 + 18.5 + 34.8 ) /4

6. Find the ratio of 18 inch and 2 yards?

a. 3/4
b. 1/4
c. 1/5
d. 2/5

Answer is B 1/4 . First Convert Yard to Inches that 2 yard =2*3*12= 72 Inches Now Ratio of 18 and 72 means 1 to 4 =1/4

7. Find the value of X if 3 : B = X : C

a. 3B /C
b. C/ 3B
c. 2C/3B
d. 3C/B

Answer is 3C /B.   As we Know  3 : B = X : C is same written as 3*C= B *X , its means X= 3C/B

8. The Random numbers are selected from first 30 natural numbers. What is the chance that it is the multiple of either 3 or 13?

a. 17/30
b. 2/5
c. 11/30
d. 4/15

Answer is 2/5 . First we get the multiple of 3 which are 3,6,9,12,15,18,21,24,27,30 (total 10) and   Multiple of 13 are 13,26( total 2) so we get 12 total Multiple. So probability is 12/ 30 which is 2 /5

9. Which one is the larger 3 digit number?
a. 999
b. 199
c. 111
d. 100

Correct answer is 999 because when we add 1 more in 999 its become 10000 which is 4 digit number.

10. Which one is the Smallest 3 digit number?
a. 999
b. 100
c. 101

Correct answer is 100 because if we subtract 1 from 100 then it become 99 which is two digit number.
5 *(3+2)=?
(5*3)+(5*2)
(5+3)*(5+2)
5*3+2
Correct answer is (5 *3) +(5 *2)

11. The Difference between two even member is always
a. 2
b. 3
c. 4

12- The sum of even number is always Even
d. True
e. False

13. The Division of even number is always even
a. True
b. False

Correct answer is FALSE for example 6 /3 are 3 which are not even.

14. The product of prime number never prime number:
a. True
b. False

Correct answer is TRUE for example 3 *7=21 which are not PRIME Number.

15. 97876598 is Multiple of 2
a. True
b. False

Correct answer is TRUE because the last digit is Even.

16. 9111111111 is Multiple of 3:

a. True
b. False

Correct answer is TRUE because the sum of all digit (9+1+1+1+1+1+1+1+1+1=18) which is 18 is Multiple of 3.

17. 91145688 is Multiple of 4:
a. True
b. False

Correct answer is TRUE because of the last two digit are Multiple of 4.

18. 911456850 is Multiple of 5:

a. True
b. False

Correct answer is TRUE because of the last digit is 0 zero (if last digit is 0 or 5 then number is multiple of 5).

19. 9114516 is Multiple of 6:
a. True
b. False

Correct answer is TRUE because of the last digit even and sum of the all digit are multiple of 3.

20. 25353 is Multiple of 9:
a. True
b. False

Correct answer is TRUE because of the sum of the all digit are multiple of 9.

21. 911451656780  is Multiple of 10:
a. True
b. False

Correct answer is TRUE because of the last digit zero.
c. The fraction 7 /10 means that
d. 7 parts from 10
e. 10 parts from 7

Correct answer is 7 parts from 10

22. 10 /100 is proper fraction
a. True
b. False
Correct answer is true. Because the Proper fraction is fraction where numerator is less than denominator (The upper Digit is Smaller Then Digit below)

23. Round 1063.5789 to the nearest tenth.
a. 1063.6
b. 1063.5
c. 1063.10

24. What is Sum of 10 to 50 Consecutive Numbers?
a. 1500
b. 1200
c. 1230

The Right Answer is 1230, First we get the Average of Number as (10+50)+2=30 then Find the Number of Term (50-10+1) = 41 Now Multiply 30 and 41 (30+41=1230)

25.       25 /  23 =?
a)  2 2
b) 2 8
c) 4 8
d) 4 2

Right Answer is 2 2 (2 5 / 2 3=2 5 -3=2 2)